NYQS:n tarina – Painijapatsaalta turvaamaan eteläpohjalaisten selustaa

Elettiin vilkkaita nuoruusvuosia 80- ja 90-luvulla, kun Nurmon kunnantalon takapihalla olevalle painijapatsaalle kokoonnuttiin ja kokeiltiin vähän silloisen vartijafirman tehokkuutta. Naureskeltiin vartijoille, kun ne olivat aina askeleen perässä. Eivät ikinä saaneet meitä kiinni, vaikka mitään pahaa emme poikaporukassa tehneetkään. ”Vain pientä kiusaa syksyn pimenevissä illoissa Valkiavuoren koulun ikkunoiden alla”. Jatkettiin sitten vielä ravintoloiden järjestysmiesten kiusaamista keksimällä keinot millä ravintolan asiakkaaksi pääsi. Joskus jopa porukassa saattoi olla alaikäisiäkin mukana. Sisään mentiin – keinolla millä hyvänsä.

Meitä ”poikaporukkaa” yhdisti jo silloin tekemisen meininki ja yhteishenki. Kaveria ei jätetä! Mentiin jopa välillä kokeilemaan toisellekin puolelle raviradalla ja SU-hallilla järjestettyihin disko- ja konsertti-iltoihin. Laitettiin valkoinen järjestysmiesnauha olkapäälle ja oltiin tosi pontevana. Ikää ei kyllä ollut niihin hommiin, mutta monen mielestä kykyä ja tilannetajua oli. Tiedä sitten. Onneksi ei sattunut mitään.

1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alkupuolella kilpaurheilun ja opiskelujen lomassa piti vähän ansaita elantoakin. Helpointa se siihen aikaan tuntui olevan ravintolan portsarina. Mikäs sen mukavampaa kuin nauttia illasta ja asiakkaista samalla tienaten vähän rahaa. Joskus vaan tuntui, ettei työvuoroja ollut riittävästi tai niitä ei saanut niinä päivinä kuin itse halusi. Tämä pisti pohtimaan.

Alkuvuonna 2006 sitten päätettiinkin yhdessä Kim-Jussi Nurmelan kanssa perustaa oma yritys. Nimeksi tuli NY Quality Service. Tavoiteltiin tietenkin heti kaikkia, joka paikkaa ja koko suomea. Laatu oli yksi tärkeä elementti omaa palveluntuotantoa aloittaessa. Sen vuoksi se päätyi nimeenkin. Kiireisenä kuitenkin molempia piti omat työt ja myös muut jutut. Yritys ei oikein kasvanut eikä oikein pienentynytkään. Asiakkaita oli, mutta ei oikein uutta asiakaskuntaa tullut. Se oli sellaista tuloksellista riskitöntä ”pikkunättiä” tekemistä.

Visiointi oli edelleen kovaa, mutta yhteinen juttu ei toivotulla tavalla edennyt. Vuonna 2010 Kim-Jussin luopuessa osuudesta alettiin taas pyörittelemään uusia ajatuksia vähän totisemmin. Luonnollisesti urheiluporukoista tuttujen henkilöiden kanssa. Yrityksen osakkuudet vaihtelivat ja iso askel otettiinkin jo vuonna 2011 hakemalla poliisihallitukselta silloista vartioimisliikelupaa. ABC Seinäjoella oli tarve vartioinnille ja koska se oli meidän asiakas valmiiksi päätettiin aloittaa paikallisvartiointia sinne tuottamaan.

Huomasimme aika pian, että tämähän saattaisi toimia ja otimme lainan pankista, ostimme auton ja vuokrasimme liiketilat. Samoihin aikoihin pitkän linjan vartiointiyrittäjä Seppo Kivistö oli eläköitymässä ja päätettiin ostaa sitten sen vartiointiliiketoiminta. Saimme asiakkaita vanhoista kontakteistamme ja töitä riitti niin paljon, kuin vain jaksoi tehdä. Yötä – päivää!

Panokset kovenivat. Riskit ja liikevaihto kasvoi.

Palo oli kuitenkin koko silloisella tiimillä tehdä asioita niin kova, että tunteja ei laskettu. Huomasin samalla, että olin irtisanoutunut vakituisesta työstäni ja alkanut päätoimiseksi yrittäjäksi. Rinnalle tarvittiin lisää päätoimisia ja saman henkisiä, joten pienillä järjestelyillä saatiin loistava tiimi kasaan. Turvatekniikkaakin alettiin voimallisesti myymään.

Lainojen ja muiden pakollisten kulujen maksamiseksi teimme ystävieni kanssa 16 tuntisia työpäiviä monen vuoden ajan siellä, missä meitä tarvittiin. Välillä oltiin asiakaskontaktin luona neuvottelemassa isostakin diilistä vartijakuteet päällä. Sitten tuli hälytys ja kun kentällä ei muita vartioita päiväsaikaan ollut niin sitten lähdettiin sitä hoitamaan. Sieltä kun päästiin, niin mentiinkin jo laskemaan Seinäjoen alueen lipputangoista liput liputuspäivän päätteeksi. Sinkoiltiin sinne tänne ja naruja oli käsissä paljon. Joskus oli vaikea löytää mitä narua pitäisi vetää. Kotona käytiin nukkumassa ja ”tapaamassa” omaa perhettä. Sekin oli huomaamatta tullut ympärille.

Luovuttaminen olisi tuossa vaiheessa tuntunut helpolta ratkaisulta, mutta tiesimme että jonain päivänä saamme keskittyä siihen mihin ollaan ajatellutkin ja mihin meillä on paras osaaminen.  Ehkä jopa joskus voi ydintiimi pitää vapaapäivänkin, kun on resursseja tehtävien hoitamiseen kentällä enemmän.

Tuosta hetkestä alkoi tapahtumien sarja, joka johti nykyisen yrityksemme muotoutumiseen.

Sen perustana on tavoitteellisuus, periksi antamattomuus ja vahvana pysyminen myös tilanteissa, joissa se ei ole kaikkein helpointa. Nuo ovat juuri niitä samoja asioita mitä urheilijoina koettiin reilu parikymmentä vuotta sitten. Jos haluat menestyä, niin siihen pitää tehdä töitä. Vähän myös pitää kokeilla rajoja ja ottaa riskejä. Niin kuin pikkupoikana painijapatsaalla. Vähän myös kiusata muita .

Nimi vaihdettiin NYQS Oy:ksi, joka oli tavoitteidemme mukaisesti luonut itsestään sellaisen brändin, joka eteläpohjanmaalla tunnettiin. Samoihin aikoihin ostettiin ensin SF Turvapalvelut Oy:n ja sitten Avarn (Turvatiimin) Security:n eteläpohjanmaan liiketoiminta, jonka jälkeen yritys oli kooltaan sellainen, että homma pyörii. Tällä hetkellä työntekijöitä on jo 40-50 vakituista ja satakunta osa-aikaista.

Yritys kehittyy kovaa vauhtia ja maakuntakin alkaa jäämään pieneksi. Suunta on jo eteenpäin. ”Turvaa Selustasi” -slogan tuli siitä, kun jossain vaiheessa piti ymmärtää mikä on elämässä tärkeintä. Turvallisuus on tunnetila, joka on yksi perustarpeemme. Kuitenkin kaikkein tärkein on lapsemme, perheemme ja kotimme. Perheellä pitää olla kaikki hyvin. NYQS on myös oma perhe siinä missä muutkin työyhteisöt.

Palvelumme ovat turvanneet näitä meille suomalaisille tärkeitä asioita jo yli kymmenen vuoden ajan. Rinnassamme on edelleen palo tehdä tätä työtä. Tiimimme on kasvanut ja tällä hetkellä puhaltaa yhteen hiileen tavoitteellisesti ja periksi antamattomasti myös silloin, kun on vaikeampaa. Olemme huomanneet, että NYQS:n logoa kannetaan ylpeänä rinnassa sillai terveellä tavalla.

Niin…. Mistä toi NYQS nimi tulee ja mitä se tarkoittaa? Olette lukeneet tästä tarinasta sen juuret, mutta nykyään se tarkoittaa nimenomaan NYQS eikä mitään muuta ja kaikkihan sen jo tietääkin.

Team NYQS Oy – Toimitusjohtaja Jani Ylimäki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin