Kasvukipuja? Johtaminen on haasteellinen laji kasvuyrityksessä.

Henkilöstö on tärkein voimavaramme? Näin esimerkiksi puolustusvoimat omassa henkilöstöstrategiassaan on viime vuosina tuonut esiin aina julkisuutta myöden. Tuo slogan pitää sisällään paljon asioita. Olemme pyrkineet pitämään juuri tuon sloganin mielessä viime vuosina ainakin osittain siinä onnistuen. Henkilöstön johtaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Se on kuin joukkuetta valmentaisi. Veikkausliigassakin on huomattu, että valmentaja vaihtuu, jos menestystä ei tule. Meillä taas lähdetään siitä, että tälle valmentajalle pitää saada kaikki tuki, että hän onnistuu tehtävässään ja saa joukkueen toimimaan kaikkiin suuntiin menestyksekkäästi.

Ylivoimaisesti suurin menoerämme on palkat sivukuluineen. Eli oma henkilöstömme. Näin ollen oma henkilökunta on tietyllä lailla meidän tärkein ja suurin investointimme, mistä haluamme pitää mahdollisimman hyvää huolta. Henkilöstöjohtamisen opintojaan eteenpäin vievä Juho Linna on ollut äärimäisen hyvä sparraaja organisaatiollemme tässä asiassa. Juho on tuonut sitä tietotaitoa, mitä olemme voineet hyödyntää oman toiminnan sisäisessä kehittämisessä. Tästä iso kiitos Juholle. Onkohan sitä kukaan osannut ääneen sanoa? Edellä mainittu onkin meillä pohjalaisilla jostain syystä vaikeinta. Osaamme kyllä puhua ”selän takana” sekä hyvää, että huonoa. Kuitenkin suoraan työntekijälle palautteen antaminen ei olekaan helppoa. Muistetaan siis kiittää.

Yhtiömme yksi tämän vuoden tavoitteesta on parantaa henkilöstöjohtamista. Kenenkään luonteenpiirteitä ei voida noin vain muuttaa, mutta luonteenpiirteisiinkin voidaan tiettyyn rajaan asti vaikuttaa. Yksi näkyvimmistä henkilöstöllemme on lähiesimiestutkinto, mihin työnjohtomme aina yrityksen ylintä johtoa myöten sitoutuu lukuvuoden ajaksi. Täältä on tavoitteena hakea lisää eväitä johtamistaidon reppuun. Lähiesimiestutkinto on räätälöity meidän omaan yritykseemme, johon kaksitoista tiedon janoista esimiestämme osallistuu.

Uusi koulutustilamme on vielä viimeistelyjä vaille, mutta se ei ensimmäistä lähiesimiestutkinnon koulupäivää hidastanut.
Henkilökuntamme viihtyvyyteen olemme tänä vuonna panostaneet isojakin summia. Näistä voi luetella eri etuisuuksien lisäksi oman toimipisteen sauna- ja kokoustilat terasseineen ja lähitulevaisuudessa oman fyysisen toimintakyvyn ylläpitopaikkoineen. Eli oma pieni treenisali pohjalaisittain sanottuna on rakentumassa. Treenin, kokouksen ja saunan jälkeen voi hypätä vaikka pihapaljuun, joka lämpenee ensimmäistä kertaa ihan lähipäivinä. Kuntosalietuja erilaisten muiden etujen lisäksi olemme tarjonneet eri henkilöstöryhmillemme aikaisempaa enemmän ja enemmän. Lähdemme siitä liikenteeseen, että jos fyysinen toimintakyky on kunnossa, niin on myös pääkoppa kunnossa. Tyytyväisyys omiin työtehtäviin on näkynyt henkilökuntamme pienenä vaihtuvuutena viime aikoina. 

Lähitulevaisuutena on tarkoitus myös rakentaa erilaisia urapolkuja omassa yrityksessä ja tiedottaa niistä henkilökunnallemme. Tämä toivottavasti kannustaa kouluttautumaan oman työtehtävien lisäksi sellaisiin aloihin ja asioihin mitä meillä on tarjolla tällä hetkellä ja mitä mahdollisesti on tarjolla tulevaisuudessa. Tarkoitus on tuoda esimerkein esille henkilöstölle, että mitä kannattaa opiskella ja mihin kannattaa suuntautua, jos haluaa edetä meidän organisaatiossamme vastuullisempiin tehtäviin. Yritämme tehdä malliurapolkuja useita. Pisimpään meillä työskennelleistä on jo yli kymmenen vuotta ollut töissä NYQSillä. 

Viime kuussa henkilöstö valitsi uuden pääluottamusmiehen. Petra Paarto tuli valituksi tähän tehtävään ja jo tähän mennessä olemme saaneet Petralta kultaakin tärkeämpiä vinkkejä niistä asioista, jotka henkilökuntaamme mietityttää. Toivotamme Petralle onnea tehtävään muistuttaen, että henkilöstö voi lähestyä myös itse suoraan ylintä johtoa, jos kokee, että jokin asia on vinksallaan. Petran kauttakin voi halutessaan asioita hoitaa. Pyrimme äärimäisen hyvään yhteistyöhön niin kuin ennenkin. 

Olemme kesän ja alkusyksyn aikana urakoineet monessa muutoksessa. Jokainen työntekijämme ansaitsee todella ison kiitoksen. Yksi isoista urakoista normaalirutiinien lisäksi on ollut muuttaminen uusiin toimitiloihin. Uudet toimitilat ovat nyt jo osoittaneet tarpeellisuutensa. Yhdessä tekemisen meininki on entisestään kasvanut. Samalla on myös yrityksen korkeimman johdon nähty lähenevän työntekijöitä. Taukotiloissa on mukava vaihtaa päivän kuulumiset ja aina siinä sivussa kuuleekin miten meillä menee, niin kuin oikeasti. 

Kasvukipuja? Onko niitä? Varmasti niitä on jokaisella ja niin on ollut myös meillä. Olemme voimakkaasti kasvanut vuosien varrella. Heinäkuuta, kun laitettiin pakettiin, niin samalla todettiin että heinäkuun liikevaihtomme oli sama kuin vuonna 2012 koko vuoden liikevaihto. Kasvu jatkuu. Viime viikolla tehtiin jälleen iso toimeksiantosopimus, joka vaatii työvoimaa runsaasti. Onneksi tilanne on vielä tähän asti ollut se, että sitä on yrityksessämme riittänyt. Se ei ole ollut esteenä kasvulle. Kehitysjohtajamme Pekka Rintamäen sanoin: ”Miksi pitää tyytyä piirinmestariksi, koska lahjoja ja tahtoa on korkeammalle.”

Turvallista syksyn alkua pimeneviin iltoihin! 

Hallituksen puheenjohtaja 

Rami Takamaa