TIKE?? Mikä juttu tää on?

Suomen lyhyt ja vähäluminen kesä on festareiden kulta-aikaa. Festivaaleja järjestetään pitkin Suomea lähes joka viikonloppu. Tarjontaa on laidasta laitaan. Festivaaleista eli massatapahtumista kun puhutaan on aina tapahtumassa oltava myös turvallisuusorganisaatio jonka tärkein tehtävä on huolehtia, että jokainen juhlakalu voi viettää ikimuistoisen illan yhdessä tai yksin. Ja vielä poistua alueelta ehjin nahoin. Välillä sattuu ylilyöntejä kun vettä väkevämpää siemaillaan ja järjestyksenvalvojat joutuvat puuttumaan tilanteeseen, joko ihmisen oman tai muiden turvallisuuden takaamiseksi. Mutta, vaikka tätä aihetta avasinkin lähden kuitenkin aasin siltaa pitkin toiseen aiheeseen eli TIKEEN ja mikä se on.


Vaasa Festival 2019

TIKE eli tilannekeskus on se paikka mistä suurissa massatapahtumissa turvallisuusorganisaatiota johdetaan. Tiken paikka on yleensä hieman sivussa yleisöalueelta ja harva asiakas pääsee sitä millään tavalla näkemään. Tikessä työskentelee yleensä turvallisuuspäällikön lisäksi tilannekeskuspäivystäjä joka huolehtii järjestyksenvalvojien työvuoroista ja tauottamisesta työaikana. Turvallisuuspäällikölle Tike antaa mahdollisuuden seurata turvallisuuden kokonaiskuvaa alueelta.


Jani Ylimäki, Vaasa Festival 2019

Järjestyksenvalvojille, jotka työskentelevät kentällä Tike toimiii vastauspankkina. Usein asiakkaat voivat kysyä asioita joihin yksittäinen järjestyksenvalvoja ei siltä seisomalta pysty antamaan vastausta. Silloin kyseinen järjestyksenvalvoja ottaa yhteyden Tikeen ja kysyy asian kantaa. Tikestä on suora yhteys tapahtuman järjestävään tahoon, viranomaisiin sekä moniin muihin toimijoihin. Näin vastaus yleensä kysymyksiin saadaan selvitettyä.Itse tilannekeskus pitää sisällään monta teknistä laitetta. Tapahtuman rakennusvaiheessa kytketään valvontakamerat ennalta määritettyihin ”kriittisiin” paikkoihin kuten porteille, lavan edustalle sekä anniskelupisteiden läheisyyteen. Valvontakameroista voi turvallisuuspäällikkö seurata juhlivan ihmismassan liikehdintää ja ohjata järjestyksenvalvojia paikkoihin jossa tarvetta on. Esimerkkinä tähän voin ottaa vaikka jalkapallon MM-ottelun. Sohvaperunat, jotka seuraavat ottelua TV:n välityksellä kotoa näkevät laajemman kuvan kuin esimerkiksi erotuomari joka juoksee kenttätasolla pelaajien seassa. Sama pätee järjestyksenvalvontaan, jos lavan edustalla paine kasvaa sinne ohjataan lisää väkeä huolehtimaan juhlaväen turvallisuudesta.

Käytössämme tikessä on myös kävijämäärälaskurit joilla pystytään reaaliaikaisesti seuraamaan kuinka monta ihmistä on tullut portista sisälle ja kuinka monta on poistunut. Tikestä löytyy myös yhteydenpitovälineet järjestyksenvalvojiin. Yhteyttä turvallisuusorganisaatio pitää yleensä radiopuhelimilla, jotka on säädetty toimimaan omilla taajuuksillaan. Usein käytössä on myös VIRVE eli viranomaisverkkoa käyttävä viestintälaite, jolla yhteydenpito esimerkiksi poliisin kanssa on saumatonta tapahtuman ajan.Jos suuri massatapahtuma rakennetaan esimerkiksi stadionille pystymme kasaamaan Tiken yleensä stadionin omaan turvavalvomoon, mutta usein tapahtumia järjestetään puistoissa tai muilla alueilla jossa tätä mahdollisuutta ei ole.


Liikkuva tilannekeskus.

Tätä varten olemme Nyqsillä rakentaneet pyörillä liikkuvan tilannekeskuksen. Yhteistyössä niemibus.fi kanssa olemme kartoittaneet tarpeeksi suuren tila-auton johon Tike rakennetaan. Tämä on osoittautunut kustannustehokkaaksi ratkaisuksi monelta näkökulmalta ja samalla turvallisuusorganisaatiota pystytään johtamaan 2010- luvun tasolla. Enää ei tarvitse kasata onnettomia telttarakenteita, vaan työasusteet, radiopuhelimet ja muut välineet löytyvät kätevästi Tiken takakontista. Tapahtuma kun tulee päätökseen ja juhlijoille on toivoteltu hyvät ja turvalliset kotimatkat, Tikeen kasataan välineet siististi ja samalla Tike muuntautuu 16 paikkaiseksi henkilökuljettimeksi sekä nokka kääntyy kohti uusia tapahtumia.

Hyvää ja turvallista festarikesää kaikille.

Ville Värinen

Turvallisuuspäällikkö / Turvallisuuskouluttaja